Yüksekte Çalışma Eğitimi
Yerden tehlikeli derecede yüksekte yapılacak işlerde mutlaka yüksekte çalışma eğitimi almak gerekmektedir. İş güvenliği açısından yukarıda yapılacak işleri bu eğitimi alanlar dışında kimse yapmamalıdır. Çatı montaj, boya ve onarım, asansör ve liftli taşıma araçları, iletişim, temizlik, inşaat ve nakliye gibi sektörlerin vazgeçilmez eğitim türlerinden biridir.
Temel bir bilgilendirmeden sonra pratik eğitime geçilmektedir. Eğitimin asıl nihai hedefine uygulamalı derslerle ulaşılmaktadır. Hem can güvenliğiniz sağlama hem de işi yapma anlamında her iki boyutta da eğitimlerimiz profesyonel eğitimcilerimiz tarafından verilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği başlıklı kanun ve maddelerinde yer alan tüm önlemler yüksekte çalışma eğitimi ile öğretilmektedir. Çalışanların koruyucu kıyafetleri, güvenlikleri, kriz anında müdahale yöntemleri ve can güvenliğini sağlayarak çevre güvenliğini de emniyet altına alma gibi konular gösterilmektedir.
Yüksekte çalışma eğitimi konuları
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili 6331 sayılı kanun çerçevesinde yüksekte çalışma eğitimi konuları belirlenir ve alanlarda ayrılarak her biri alanında uzman eğitimciler tarafından verilir. Teorik bilgilendirmenin akabindeki saha dersleri öğretim hedefleri için çok önemli süreçlerdir.
Yüksekte çalışma eğitimi konularını listeleyecek olursak;
- Yükseklik ve ilgili kavramlar
- Yüksekte çalışma kuralları
- Düşmeye sebep olan etkenler
- Düşmenin sebepleri
- Düşme süresi
- Yüksekte Çalışma esnasındaki riskler
- Riskleri elemine etme yöntemleri
- Bireysel korunma yöntemleri
- Toplu korunma yöntemleri
- Tehlikeli durumlar ve alınacak önlemler
- İskeleler, kalıp sistemler, korkuluklar, merdivenler ve ankrajlar
- Güvenlik işaretleri
- Teknik malzeme ve koruyucu donanımlar
- Yüksekte çalışma uygulamalı eğitim
Yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi
Profesyonel anlamda alınan eğitimlerde mevcut olan geçerlilik süresine benzer olarak yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi de bulunmaktadır. Belirli aralıklarla bu eğitimin yenilenmesi ve sertifikanın güncellenmesi, bilgilerin tazelenmesi ve yeni gelişmelere entegre olma anlamında çok faydalı olmaktadır.
Söz konusu eğitim olunca çalışanlara angarya iş gibi geldiği için yüksekte çalışma eğitiminin belirli aralıklarla yeniden alınması zaruriyeti ortaya çıkmıştır.
Bu konuda yasal mercilerin belirlediği yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi 2 yıl olmaktadır. Eğitimlerde başarı şartı vardr.
Yüksekte çalışma eğitimi kaç yıl geçerli
Sertifikanın güncellenmesini takip etmek için yüksekte çalışma eğitimi kaç yıl geçerli bilmek gerekir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri tarafından belge verilen çalışanlara bu hatırlatmanın yapılması önemlidir. Ayrıca firmalara da personellerinin yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresinin tamamlandığı bilgisi verilmektedir.
Kanunen 2 yılda bir yenilenmesi gereken bu eğitimlerin güncel tutulması can güvenliği açısından mühimdir. SPRAT / IRATA kalitesine sahip uzmanlarımız yüksekte çalışma eğitimi konusunda deneyimlidir.