Skip to main content

Mesleki Yeterlilik Belgelendirme


Mesleki Yeterlilik Belgelendirme - İşyeri Hekimlik

İş hayatında en fazla aranan ve iş bulmada en çok etkili olan işlemlerin başında mesleki yeterlilik belgelendirme gelmektedir. Bu konuda yetkili olan firmalar ile görüşüp ilgili başvurular konusunda en detaylı bilgileri alabilirsiniz. İşgücünün profesyonel bir bağlamda üretim sürecine dahi olması için mesleki yeterlilik belgelendirme işleminin yönetmeliklere uygun şekilde ilerlemesi gerekmektedir.

İşçilerin işyerleri ile olan görüşmelerinde sözleşme imzalamak için mesleki yeterlilik belgelendirme faaliyetinin tamamlanmış olması gerekir. Özellikle iş görüşmelerinde olmazsa olmaz belgelerden biri halindedir.

Mesleki yeterlilik ve belgelendirme merkezi

Öneminden yukarıda bahsettiğimiz bu işlemi gerçekleştirmek için mesleki yeterlilik ve belgelendirme merkezine başvurmanız gerekmektedir. Bu merkezin internet sitesini ziyaret edip, sahip olduğunuz belge ve yeteneklerin karşılığında hangi yeterlilik belgelendirmesine tabi olacağınızı öğrenebilirsiniz.

İlgili kanun ve yönetmelikler ile çerçevesi belirlenmiş meslek gruplarından hangilerinin mesleki yeterlilik belgesine ihtiyaç duyduğu ve merkez tarafından verilen eğitimler yetkili olması açısından web sayfasında yayınlamaktadır.

Mesleki yeterlilik kurumu nedir?

5544 Sayılı Kanun ile faaliyetlerine başlayan Mesleki Yeterlilik Kurumu, dünya standartlarında yeterliliğe sahip olunmasını amaçlayan bir kurumdur. Teknik mesleklerle alakalı olarak ilgili eğitimleri vermekte, belgeleri düzenlemekte, kontrolleri yaparak ilgili yeterliliklere sahip olanların iş hayatına girmesini sağlamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı, İş ve İşçi Bulma Kurumu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ve Yükseköğretim Kurumu ile eşgüdümlü şekilde çalışarak yeterlilik kazandırılmasına ilişkin hükümleri yerine getirmeye çalışan Mesleki Yeterlilik Kurumu, esas olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlıdır.

Mesleki yeterlilikler ile alakalı tüm paydaşlar bu kurum çatısı altında faaliyet göstermektedir. Yeterliliklerin belgelendirilmesi için yapılacak olan eğitim ve akabindeki sınav bu kurum tarafından koordine edilmektedir.

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen meslekler

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen meslekler 2005 yılında şekillendirilmiştir. Genelde toplam olarak 48 meslek bu zorunluluk kapsamındadır. Belirli bir tehlike ve risk grubunda olan meslek dallarının mesleki yeterlilik belgesi ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçtan doğan sertifika sektörde iş bulmayı kolaylaştırmaktadır.

Mesleki yeterlilik belgesi almak Avrupa Birliği’ne uyum yasaları içinde bulunmakla birlikte, profesyonelliği sağlama açısından ülkemiz için de gerekli olan şeylerden biridir. Üretimin kalitesini arttırmak, iş kazalarını önlemek, toplam kalite yönetimi felsefesine uygun hareket etmek belirli bir yeterliliğe sahip ekiplerin başarabileceği bir gelişimdir.