İş Güvenliği Uzmanlığı
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi ilgili kanun ile kapsamı belirlenmiş ve belirli şartlara sahip kişilere verilen eğitimdir. Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri tarafından verilen bu eğitim maksimum 220 saat olabilmektedir. Bu 220 saat eğitimin uzaktan eğitim için ayrılan süresi 90 saat, bire bir karşılıklı eğitim için ayrılan süresi yine 90 saat ve pratik için ayrılan süresi ise 40 saat olmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olarak tanımlanan ünvana sahip olmak için bu eğitimleri tamamlamak gerekir. Mühendislerin, mimarların, fizikçilerin, kimyagerlerin, biyologların ve teknik öğretmenlerin başvurabildiği iş güvenliği uzmanlığı eğitimi sonunda kamu kurumlarında çalışanlar kendi kurum türleri için bu hizmeti vermektedirler.
E-posta yoluyla yapılan eğitim başvurularında online formatta PDF olarak yüklenen belgeler başvuru için yeterli sayılmaktadır. Eğitim merkezlerine bu belgeleri ilettikten sonra telefon yoluyla doğrulama yapmak ve check etmek daha sağlıklı olacaktır. Genel olarak başvuruda istenecek belgeler dilekçeniz, diplomanız, kimlik fotokopiniz ve eğitim ücretini yatırdığını bankadan alacağınız makbuz olmaktadır.
İş güvenliği eğitimi kaç yıl geçerli?
Bu şekilde başvurarak aldığını iş güvenliği eğitimi kaç yıl geçerli biliyor musunuz? Alınan sertifikanın belirli bir süre geçerli olması kaynakların verimli kullanılması açısından önemlidir. Özellikle bu eğitime katılanların merak ettiği konuların başında geçerlilik süresi gelmektedir.
İş güvenliği eğitimi beş yıl geçerlidir. Bu beş yılın sonunda vize yeniletmesi için başvuruda bulunmanız gerekecektir. Bu süre içerisinde alanınızda profesyonelleşecek kadar tecrübe sahibi olacaksınız.
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi ücreti
Beş yıl geçerli olacak sertifika alacağınız iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirli sınırlarda tutulmaktadır. Bu yüzden başvuracağınız eğitim merkezi sizlerden fahiş fiyat isteyemezler.
Uzaktan eğitim ile başlayacağınız bu eğitim sürecinde karşılıklı eğitim alacağınız bir süreç ve akabinde uygulama eğitiminin olacağı son süreç yer almaktadır.
İş güvenliği uzmanlığı kursu İstanbul
Oldukça fazla kişiye hitap eden iş güvenliği uzmanlığı kursu İstanbul’da da çok yoğun şekilde talep edilmektedir. Bu talebe karşılık vermek için çeşitli eğitim merkezleri gereken ilgiyi göstermektedir.
Hem hafta içi hem de hafta sonu alınabilen bu eğitimlerde başladığınız programı bitirmek zorundasınız. Bakanlığın veri tabanına kaydedilen bu eğitimlerde belirli bir devam zorunluluğu olmaktadır. Hızlandırılmış kurslar ilanıyla oldukça fazla talep toplanıldığı da görülmektedir.
Eğitimlerin sonunda Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi tarafından uzmanlık sınavı kapsamında bir yeterlilik değerlendirilmesi yapılmaktadır. İSG uzmanlarının bu eğitimi her halükarda geçip sınavda başarılı olmaları beklenmektedir.
Sınavı başarıyla geçen iş sağlığı güvenliği uzmanları Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerine başvurup belirli bir yetkiye sahip firmaların bünyesinde mesleklerini belirli ücretler karşılığından ifa edebilirler. OSGB firmaları İSG Katip sistemi aracılığıyla bu görevlendirmeleri Bakanlığın koordinesi ve bilgisi dahilinde profesyonel şekilde gerçekleştirmektedir.