Acil Eylem Planı
İşyerlerinde yaşanma ihtimali bulunan risklerin değerlendirilip acil eylem planı yapılması, çalışanların güvenliğini sağlama konusunda önemli bir işlemdir. İş kazalarının büyümesi ve yangın gibi devasa sonuçlara dönüşmesi gibi durumlar için acil eylem planları çok işe yaramaktadır.
Acil eylem planlarının sadece kağıt üzerinde taslak halinde kalması değil, tatbik edilmesi de önemlidir. Herhangi bir patlama veya daha farklı bir tehlikede işverenin işçiler için alması gereken ve OSGB’ler tarafından hazırlanan iş güvenliği merhalelerinden biri olan acil eylem planı zorunlu bir plandır.
Acil Eylem Planı nedir?
Acil eylem planı nedir konusunu biraz daha detaylandıralım. Can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla her türlü kurum, kuruluş ve işletmeler için hazırlanan risk değerlendirme ve sonuçlama planı olarak düşünülebilir. Tatbikat içerisinde kurtarma, ilk yardım ve tahliye gibi branşlar görev alır.
Yasal düzenlemeler ile işletmelerde acil eylem planı sorulmaktadır ve denetimlerin mihenk taşlarından biri olmaktadır. Varlığının bulunmaması halinde ceza-i işlem uygulanır. Güncellenerek her daim hazır tutulmalı ve olası tehlikeler için tüm personelin katıldığı eğitimler düzenlenmelidir.
Can kaybının önlenmesi, maddi hasarların engellenmesi için alınacak önlemlerin önemi düşünüldüğünde acil eylem planı gibi planların tam bir ciddiyet içinde hazırlanması gerekliliği ortaya çıkar.
Acil eylem planı geçerlilik süresi?
İşletmenizi tehlikelerden korumanıza yardımcı olacak acil eylem planı geçerlilik süresi yönetmeliklerde belirtilmektedir. OSG Birimlerinin 2 yıl için hazırladığı ve iki yılın sonunda güncellediği acil eylem planları tehlike türüne göre daha uzun sürede de güncellenebilmektedir.
Bu geçerlilik süresi tehlike sınıfına göre çoktan aza doğru 2, 4 ve 6 yıl şeklinde olmaktadır.
Acil eylem planını kim hazırlar?
Acil eylem planını kim hazırlar ve uygulanmasında kimler sorumludur konuları Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin koordinesindedir.
Bu birimlerin bünyesinde bulunan iş güvenliği uzmanları işletme sahipleriyle birlikte işyerlerinin niteliğine ve özelliğine uygun acil eylem planını hazırlar. İşyerlerinde iş güvenliği kurslarına katılmış kişiler de acil eylem planı hazırlanmasına yardımcı olur.
Acil eylem planı dahilinde işletmenin tam adresi, hazırlayan kişilerin adları, acil durum ihtimalleri, önleme eylemleri ve tahliye aşamaları bulunur.