İşyeri sağlık personeli
İşyeri sağlık personeli işyeri hekimi ile birlikte işletmelerin rutin sağlık hizmetlerini yürüten meslek elemanıdır. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından sözleşme imzalanarak görevlendirilir.
İşyeri sağlık personelinin çalışma usulleri 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu maddeleri çerçevesinde belirtilmektedir. 2015 yılından itibaren belirli bir sertifikaya sahip olması zorunluluğu getirilmiştir.
Bakanlığın OSGB’ler aracılığıyla yürüttüğü bu çalışmayı yine Bakanlık yetkilileri denetlemektedir. Her ne kadar OSGB’ler yetkilendirilmiş firmalar olsa da tüm hizmetlerin teftişi Çalışma Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. İstatistikler ise İSG Katip modülünden takip edilmektedir.
işyeri sağlık personeli maaşları
İşyeri sağlık personeli maaşları tam anlamıyla işletmeleri ilgilendiren bir konu değildir. İşletmeler iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmesi için Ortak Sağlık Güvenlik Birimleriyle sözleşme imzalamaktadır. Bu yüzden bu üç meslek grubunun maaşları yetkilendirilmiş firmalarca ödenir.
Birden fazla işletme için tek bir diğer İşyeri sağlık personeli görevlendirilebilmektedir. Bu kaynakların verimli kullanımı ve işletmelere yüklenecek maliyetin azaltılması için çok yerinde bir görevlendirme şeklidir. Böylelikle olabildiğince çok işletme sağlık hizmetinden faydalanabilecek ve bu kapsamda görevlendirilen uzman da belirli bir gelir elde edebilecektir.
işyeri sağlık personeli ne kadar maaş alıyor?
Yukarıdaki açıklama maaşlar konusunda belirli bir fikir verse de yine de aklınıza işyeri sağlık personeli ne kadar maaş alıyor sorusu gelebilir. Çalışma Bakanlığı bunun tam muhatabı olsa da bunu asıl olarak Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri belirlemektedir. Diğer sağlık personeli olarak çalışacağınız yetkili firma temsilcisiyle çalışma koşulları ve maaş konusu netleştirilmelidir.
işyeri sağlık personeli sınavı
İşyerleri için gerekli olan uzman görevlendirmeleri için işyeri sağlık personeli sınavı uygulanmaktadır. Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı merkezi sınav duyuruları Bakanlığın web sayfasından takip edilebilir. Bire bir eğitim veya uzaktan eğitim metodu ile eğitimini tamamlayan personellerin sınavı başarıyla geçmesi gerekmektedir. Bu sınava girmek için gerekli olan eğitim süresi 90 saattir.
Sınavı da başarıyla geçtiğiniz zaman Bakanlık sizleri Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerine yönlendirmektedir. İstihdam sağlanması için ulaşmanız gereken yer bu birimlerdir. Bu birimlerin aracılığıyla işyerleri ile sözleşme imzalayıp uzun süreli bir sağlık hizmeti anlaşması yapılabilir. Bu kapsamda diğer sağlık personelinin çalışma esasları ilgili kanunlar tarafından belirlenmiştir.