İşyeri Hekimliği
İşletmelerin iş güvenliği ve sağlığı açısından vazgeçilmez hizmetlerinden biri de işyeri hekimliği hizmetleridir. OSGB aracılığıyla alınabilen bu hizmet çerçevesinde işyeri hekimi unvanına sahip hekim, gerekli kontrolleri yapar ve sağlık ile ilgili alınması gereken önlemleri alır. İşyeri Hekiminin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik hükümleri işyerinde uygulanacak sağlık prosedürünün sınırlarını belirlemektedir.
Tehlike sınıfının çok, orta veya az olmasına göre işyeri hekimi görevlendirme süresi değişkenlik gösterir. İşletme sahiplerinin paralel bir şekilde çalıştığı işyeri sağlık hizmetleri profesyonel bir şekilde sağlık tabanıyla verilmelidir.
İşyeri hekimi nedir
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından görevlendirilen uzman hekim, işyeri hekimi nedir konusundaki en net cevaptır. Meslek şartlarından kaynaklanan hastalıkların önlenmesi, önlenemez ise tedavi edilmesi ve periyodik sağlık kontrollerinin yapılması, bu bağlamda süregelen hizmetlerdir.
İşletmeler için OSGB tarafından sözleşmeli olarak görevlendirilen, sağlık personeli, hemşire ve işyeri hekimi ortak hareket ederek sıfır kaza ve hastalık hedefine doğru ilerlemelidir.
İşyeri hekimi kimler olabilir
Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde yapılan eğitimler ve sınavlarda başarılı olan Tıp Fakültesi mezunu hekimler işyeri hekimi olabilir. Lisans diploması bulunan doktorların yan görevi şeklinde düşünülebilir.
Hekimlik lisansının yanında kamuda sağlık alanında denetim görevlisi olarak beş yıl mesai yapan kişiler de işyeri hekimi olarak görevlendirilebilmektedir. Halk sağlığı uzmanlığı ana bilim dalından mezun olan hekimlerin 150 saat eğitimden sonra bu görevi yapabilecekleri de ilgili mevzuatta belirtilmektedir.
İşyeri hekimi neler yapar?
İşletmelere sözleşmeli olarak görevlendirile işyeri hekimi neler yapar? Kısaca işyerinin sağlık ile ilgili tüm gereksinimlerini giderir. Sağlık raporu alınması, hastalıklarla mücadele edilmesi, sağlık kaynaklı izinlerin ve göreve başlamaların yapılması gibi görevler işyeri hekiminin sorumluluk alanındadır.
Bu amaçla çok tehlikeli sektörlerde aylık 20 saat, orta sınıf tehlikeli işletmelerde aylık 15 saat ve az tehlikeli yerlerde aylık 10 saat çalıma süreleri belirlenmiştir.
İşyeri hekimi görevleri
Sağlık alanındaki tüm gereksinimleri karşılayan işyeri hekimi görevleri arasında çalışanların sağlığını korumak birincil olarak yer almaktadır. Kompleks halindeki işletmelerde bulunan tuvaletler, duş alanları, kantinler, yemekhane ve yatakhaneler de işyeri hekiminin sorumluluk alanındadır.
Meydana gelebilecek kazalara karşı ve mesleki hastalıklara karşı önlem almak da işyeri hekiminden sorulmaktadır. Herhangi bir nedenle sağlık probleminden ötürü çalışamayacak durumda olanların izinleri, hastalık sonrası işe başlama şartlarını taşıyıp taşımadığına dair rapor da işyeri hekimi ile ilgili diğer başlıklardır.